Holistische praktijk voor dieren

Angel Westerbeek

Blog

Blog

Winterweer? Pas op voor strooizout!

Geplaatst op 6 februari, 2021 om 0:30

WINTERWEER: PAS OP MET STROOIZOUT!Het lijkt erop dat we winters weer krijgen. Volgens verschillende berichten met een flinke hoeveelheid sneeuw en bijzonder frisse temperaturen. Je houdt ervan of niet, maar ik vind het wel even belangrijk om aan te halen goed op te letten met strooizout.


We kennen het vast: die situaties waarbij je achter een strooiwagen rijdt. Goed dat ze er zijn natuurlijk, maar niet fijn om er pal achter te zitten. Behalve dat je ruitenwissers het schoonmaken haast niet aan kunnen, is het ook niet echt goed voor je auto. De wasstraat heeft een drukke taak in periodes van sneeuwval en strooizout.

Grappig, wij willen liever niet dat onze auto's te lijden hebben onder de winterse omstandigheden, maar we letten toch minder goed op onze honden als ze in aanraking komen met strooizout. En dan te bedenken dat er heel wat giftige stoffen aanwezig zijn in dit goedje, zoals magnesiumchloride, kaliumchloride, natriumchloride, calciumchloride, natriumacetaat, calcium carbonaat, calcium magnesiumacetaat en koelvloeistof.


Magnesiumchloride

Kan zeer irriterend werken op het spijsverteringssysteem, en grote klachten geven bij dieren met nierklachten.


Kaliumchloride

Grote hoeveelheden kan leiden tot kaliumvergiftiging en zelfs dodelijk zijn voor honden. In kleinere hoeveelheden kan het overgeven en diarree veroorzaken.


Natriumchloride

Kan ernstige spijsverteringsklachten veroorzaken met daarbij bloederig overgeven en bloederige diarree.


Calciumchloride, natriumacetaat, calcium carbonaat, calcium magnesiumacetaat en koelvloeistof

De calciumzouten zijn het meest gevaarlijk omdat ze hetzelfde effect kunnen hebben als antivries. Ze zijn hoogst giftig en kunnen dodelijk zijn wanneer jouw dier ze binnen krijgt. Blijf er dus ver van weg!Mocht jouw dier iets binnen krijgen van het strooizout en hier echt last van krijgen dan kun je de volgende symptomen zien:

Verwardheid, uit balans zijn, waggelen, omvallen, extreem gaan drinken, gevoelige buikstreek, toevallen, opgezette buik, sloomheid, overgeven en diarree.

Als je weet dat hij iets heeft binnen gekregen, dan is het verstandig heel goed op te letten. Merk je ook maar iets, onderneem dan gelijk actie en neem contact op met je dierenarts.


WAT TE DOEN?


Het meest verstandige en veilige is om weg te blijven van plekken waar wordt gestrooid, maar dit is niet altijd mogelijk. Moet jouw hond toch langs plekken waar strooizout ligt? Zorg dan in elk geval dat hij het niet binnen krijgt. Blijf niet staan, ga niet gezellig met iemand in gesprek, laat hem niet gaan liggen maar loop door. Hoe minder jouw dier in aanraking kan komen met het zout, hoe beter.


Kom je terug, was dan alle pootjes goed in lauw water om het zout te verwijderen en droog de voetjes daarna goed af. Blijven ze nat, dan zal er ongetwijfeld veel aan worden gelikt en dat is iets wat we graag willen vermijden.


Een extra optie is om schoentjes te gebruiken, maar lang niet elke hond is hiervan gecharmeerd. Mocht de jouwe het geen probleem vinden dan is het een idee om dit te doen. Ook een goede zalf voor de voetzooltjes werkt. Het zorgt er gelijk voor dat het strooizout niet zo invreet in de zooltjes. Mocht jouw hond al geirriteerde voetzooltjes hebben, dan is strooizout in deze wondjes bijzonderlijk pijnlijk.


Wil je rondom je huis iets doen tegen de gladheid, gebruik dan zand bijvoorbeeld. Dit veeg je nadat de sneeuw voorbij is, makkelijk weer weg en het is een stuk veiliger voor de dieren.Ondanks dit serieuze bericht, wens ik iederen die er van houdt veel sneeuwpret!
Categorie├źn: Geen

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

0 reacties